Belijning op de weg brengt structuur op het wegennet aan. Veel verkeersregels zijn afhankelijk van markeringen op het wegdek. Zonder de belijning op de weg zou iets simpels, als het volgen van een bepaalde rijstrook, opeens heel uitdagend worden. Naast de belijning die de grenzen van de weg aangeven, zijn er ook de markeringen die speciale situaties verduidelijken. Haaientanden om aan te geven dat een weggebruiker voorrang moet verlenen, pijlen die het voorsorteren mogelijk maken en de strepen die gebruikt worden om drempels beter zichtbaar te maken; het zijn allemaal voorbeelden van belijning en markeringen die we zonder na te denken herkennen. Maar hoelang blijft de belijning op de weg eigenlijk zitten? Wanneer is het nodig om dit te vervangen? In dit blog lees je er meer over.

Belijning op de weg: verschillende soorten verf

Hoelang de belijning op de weg blijft zitten is afhankelijk van de wegenverf die gebruikt is. Een wegenlijnbedrijf gebruikt professionele wegenverf, die niet te vergelijken is met wegenverf die u in een bouwcentrum tegenkomt. Maar professionele wegenverf is ook weer onder te verdelen in verschillende soorten. Door verschillende materialen te gebruiken kunnen ideale mengsels gemaakt worden, die zeer voorspelbaar reageren. Zo kunnen we vrij accuraat schatten hoelang de wegenverf blijft zitten bij gemiddelde belasting door het verkeer. Verschillende soorten wegenverf zijn: thermoplast (levensduur van zeven jaar), 2-componentenverf (levensduur van drie jaar) en normale wegenverf (levensduur van een jaar).

Wanneer wegenverf vervangen?

De belijning op de weg is dus cruciaal voor de verkeersveiligheid. Na enkele jaren kan de belijning toch tekenen van slijtage gaan vertonen. De bovenste laag van de verf is dan al versleten en vuil van de banden, het asfalt en de omgeving worden stevig in de verf gedrukt. De belijning gaat van fel wit naar dof grijs en verdwijnt op den duur volledig. U wilt echter lang voordat de belijning volledig verdwijnt al stappen ondernemen. Vanaf het moment dat de belijning niet langer wit is en reflecteert in het donker, kunt u de belijning het best zo snel mogelijk vervangen. Met name de reflecterende eigenschappen van de belijning zijn erg belangrijk om weggebruikers richting te geven in het donker.

Laat Markeer uw belijning verzorgen

Heeft u een wegenlijnbedrijf nodig dat u kan helpen met het aanbrengen van belijning op de weg? Wegenlijnbedrijf Markeer is dé specialist op dit gebied. Met meer dan 50 jaar ervaring in markeringen kunnen wij u ondersteunen door verschillende diensten te leveren. Bel of neem contact met ons op om te bespreken welk markeringsmateriaal geschikt is voor uw situatie.