Wegmarkering, wegbelijning of simpelweg: de lijnen op de weg. Het zijn van die dingen die niet weg te denken zijn uit het moderne straatbeeld maar tegelijkertijd zijn het ook dingen waar u nooit of zelden bij stilstaat. Wat de lijnen precies betekenen weet u waarschijnlijk wel, maar weet u ook waarom de lijnen eruitzien zoals ze eruitzien en hoe de lijnen op de weg worden getrokken? Dat zijn vragen die u zichzelf past stelt wanneer u hier aanleiding toe is. Wanneer u bijvoorbeeld zelf lijnen wilt trekken over de parkeerplaats van uw bedrijf of op speelplaats van uw basisschool. De lijnen die u op de weg ziet zijn namelijk zeer geschikt voor gebruik voor uiteenlopende toepassingen. Om u een beetje wegwijs te maken in de wereld van wegbelijning, hebben we deze dingen in dit blog op een rijtje gezet.

Soorten lijnen op de weg

Afhankelijk van de toepassing en de wensen die u heeft, kunt u kiezen voor verschillende materialen om lijnen op de weg aan te brengen. Welk materiaal u gebruikt bepaalt op welke wijze de lijnen op de weg aangebracht worden. Zo is traditionele wegenverflijnen een compleet andere substantie dan thermoplast. De verschillende materialen verschillen in dikte, duurzaamheid, reflecterende eigenschappen en de wijze van aanbrengen.

Het aanbrengen van markeringen

Lijnen op de weg kunnen op twee manieren aangebracht worden. Hierbij maken we onderscheid tussen het machinaal en handmatig aanbrengen van wegbelijning. Voor het machinaal aanbrengen wordt gebruik gemaakt van speciale machines die ingezet worden voor het aanbrengen van lijnen op grote schaal. Het handmatig aanbrengen van wegmarkeringen wordt voornamelijk gedaan bij kleinschalige toepassingen. Om perfecte rechte lijnen te krijgen, wordt in dat geval gebruikt gemaakt van een mal. Nadat de wegenverf is aangebracht droogt het vanzelf op. Bij sommige soorten wegenverf kan er na 15 minuten al overheen gereden worden. Dit is vooral handig bij wegwerkzaamheden waarbij de weg zo snel mogelijk weer toegankelijk moet worden voor het verkeer.

Laat uw klus aan een professional over

Voor kleine projecten zijn industriële gereedschappen en uitgebreide kennis geen vereiste. Het is wel handig als u weet wat u doet en ook op de hoogte bent van de materialen die geschikt zijn voor uw klus. In dat geval kunt u contact opnemen met Markeer, onze adviseur denkt graag met u mee. Voor grote projecten kunt u uiteraard ook bij ons terecht. Met onze uitgebreide kennis, ervaring en machinepark kunnen we u in iedere situatie van dienst zijn.