Iedereen die in een industriële omgeving werkt of gewerkt heeft, weet dat veiligheid niet vanzelfsprekend is. Medewerkers en materialen worden blootgesteld aan gevaren die niet altijd op de juiste manier aangepakt worden om ongelukken te voorkomen. Om mogelijk letsel bij uw medewerkers of schade aan materialen preventief aan te pakken, zijn er een aantal maatregelen die u kunt treffen. U leest erover in dit blog.

Veiligheidsrisico’s in kaart brengen

Voordat u maatregelen treft die overbodig of ineffectief blijken te zijn, is het raadzamer om eerst overzichtelijk te krijgen hoe de situatie binnen uw werkomgeving exact is. Welke veiligheidsrisico zijn aanwezig en hoe groot zijn deze risico’s? Pas dan kunt u gaan kijken naar eventuele oplossingen om deze risico’s te vermijden. Staan er zware machines in de hal, rijden er voertuigen over de werkvloer en lopen daar tegelijkertijd ook werknemers rond? Dat zijn typische risicosituaties die goed geanalyseerd dienen te worden, ook als er nog nooit een incident heeft plaatsgevonden. Als werkgever heeft u de verplichting om een veilige werkomgeving te creëren, dus onderschat het belang van deze stappen niet.

Hoe belijning en symbolen bijdragen aan de veiligheid in de industrie

Wanneer u de risico’s in kaart heeft gebracht, kunt u gaan denken in oplossingen. Er zijn veel manieren om deze risico’s te minimaliseren, zoals fysieke blokkades om lopende werknemers weg te houden bij rijdende voertuigen. Dit is echter niet altijd mogelijk, maar dat hoeft niet te betekenen dat u niets kunt doen om de veiligheid te waarborgen. Met belijning in uw magazijn kunt u bijvoorbeeld duidelijke grenzen stellen aan uw werknemers. Door gebruik te maken van deze lijnen en symbolen geeft u duidelijk aan waar de heftrucks mogen rijden en waar pallets weggezet mogen worden. Een opgeruimd magazijn voorkomt namelijk ook een onveilige situatie. Maar halbelijning kan ook zeer nuttig zijn in een fabriek. Zo kunt u met een opvallende lijn aangeven in welke zones met zware machines gewerkt worden en dus geen materialen op de grond gezet mogen worden en ook niet zomaar doorheen gelopen mag worden.

Maak afspraken met uw werknemers

Een veel gemaakte denkfout bij het aanbrengen van belijning en symbolen is dat uw werknemers vanzelf de markeringen gaan gehoorzamen. U zult de betekenis van alle lijnen en symbolen niet alleen heel helder moeten overbrengen op uw werknemers, maar ook duidelijke regels opstellen om naleving te realiseren. Door deze regels te overtreden brengen werknemers zichzelf, anderen en u als werkgever mogelijk in gevaar en dat is iets dat u moet voorkomen. Zolang uw werknemers het belang van de markering niet in kunnen of willen zien, maakt de belijning uw magazijn of fabriekshal niet veiliger. Een gedragsverandering van uw medewerkers is cruciaal om het maximale uit uw belijning te halen. Een markeer- of lijnbedrijf kan u helpen bij het aanbrengen van de markering en zal u ook voorzien van professioneel advies om de veiligheid in de industrie te waarborgen. Markeer is een professioneel lijnbedrijf, neem contact met ons op om de mogelijkheden voor uw werkterrein te bespreken, wij helpen u graag verder.