Veiligheid is iets dat we allemaal belangrijk vinden. Toch is het voor veel mensen niet iets waar ze elke dag over nadenken. Vaak wordt het gezien als iets vanzelfsprekends. Vooral in een land als Nederland, waar alles met betrekking tot veiligheid goed geregeld is. Toch is het verstandig om voldoende aandacht te besteden aan dit thema. Een belangrijk thema op het gebied van security, is veiligheid op het werk. Waarom is veiligheid op het werk zo belangrijk? En wat zijn de belangrijkste aandachtspunten? In deze blog gaan we daar verder op in.

Veiligheid op het werk

Op de werkvloer gebeurd van alles. Dit is bij elk bedrijf zo, maar de manier waarop kan nog wel eens verschillen. Op kantoor gebeuren natuurlijk andere dingen dan in een fabriekshal of magazijn. De werkzaamheden verschillen, en daarmee ook de risico’s voor bedrijfsongevallen. Computerwerk brengt bijvoorbeeld andere risico’s met zich mee dan werken in een fabriek met een heftruck.

veiligheid op het werk

Belangrijke aandachtspunten

Zoals eerder genoemd is veiligheid op het werk belangrijk. Zo voorkomt u dat er ongelukken gebeuren en geeft u uw medewerkers een veilig gevoel. Daarnaast zijn er ook eisen die vanuit de wet gesteld worden. Als bedrijf heeft u vaak de verplichting om deze wetgeving na te leven. Al met al, veiligheid op het werk is iets dat u maar beter op orde kunt hebben. Hieronder noemen we een aantal belangrijke aandachtspunten voor veiligheid op het werk:

Duidelijke werkinstructies

Voordat uw medewerkers te werk gaan is het belangrijk dat ze de juiste werkinstructies krijgen. Hoe moeten ze met de apparatuur omgaan? Zijn er bepaalde regels die ze moeten naleven? Welke aandachtspunten zijn er? Door dit duidelijk naar de medewerkers binnen het bedrijf te communiceren voorkomt u verwarring en is de kans dat dingen fout gaan kleiner.

Regelmatig onderhoud

Om de werkplek veilig te houden is het verstandig om regelmatig controles in te lassen. Werkt alle apparatuur nog naar behoren? Denk hierbij aan de machines, maar ook aan de beveiligingsapparatuur. Door dit regelmatig te controleren verkleint u de kans dat er plotseling iets niet meer werkt.

Een duidelijk verkeersplan

Wanneer een medewerker met een heftruck door een fabriekshal rijdt, moet hij goed opletten. Maar dat geldt natuurlijk ook voor de medewerkers die erlangs lopen. Om te voorkomen dat er botsingen of ongelukken ontstaan is het aan te raden om belijning aan te brengen. Hiermee kunt u duidelijk aangeven waar men te voet kan lopen en welk gedeelte geschikt is om met een heftruck te rijden. Bent u op zoek naar een bedrijf dat belijningen en wegmarkeringen kan aanbrengen? Dan bent u bij Markeer aan het juiste adres. Neem vrijblijvend contact met ons op.