In Nederland hebben we ongeveer 2500 verschillende voetbalclubs, waaronder 50 profclubs. Al deze verenigingen hebben een voetbalveld nodig om op te kunnen spelen. De meeste verenigingen hebben twee of meer velden die tijdens het seizoen flink belast worden tijdens trainingen en wedstrijden van jeugdteams en seniorenelftallen. Naast de officiële voetbalvereniging zien we ook voetbalvelden bij cafés en scholen. Een voetbalveld kan heel lang meegaan, maar zal zo nu en dan toch vervangen moeten worden. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er nieuwe drainage aangelegd moet worden, als de indeling van het sportpark wordt aangepast, als er van natuurgras wordt overgestapt naar kunstgras of het omgekeerde. In dit blog leest u wat u nodig heeft bij het aanleggen van een voetbalveld.

Wat voor soort voetbalveld aanleggen?

Wanneer we het hebben over een voetbalveld, maken we een onderscheid tussen twee soorten velden. Het kunstgrasveld en een grasveld van natuurgras. De verschillen tussen deze velden zijn algemeen bekend: het kunstgrasveld kan zwaarder belast worden, maar kan niet herstellen van slijtage en natuurgras kan snel slijten, maar is ook weer in staat om terug te keren naar de originele staat. Wat voetbalcomfort betreft zijn de meesten het met elkaar eens: een veld van natuurgras voetbalt lekkerder dan een kunstgrasveld.

De ondergrond van een kunstgrasveld ziet er als volgt uit: de fundatie wordt opgebouwd uit zand met daarin drainage voor de waterafvoer. Hier bovenop wordt een harde laag lava, E-bodemas of andere variant gelegd. Vervolgens wordt de toplaag, bestaande uit losse rollen kunstgras, gelegd. Deze rollen worden zo gelegd dat er geen naden zichtbaar zijn.

Bij een natuurgras kan gekozen worden voor twee verschillende manieren van aanleggen: het leggen van graszoden of het zaaien door middel van graszaden. Het leggen van graszoden gaat sneller en hier wordt vaak voor gekozen in voetbalstadions zoals de ArenA, waar regelmatig een nieuwe mat wordt gelegd in verband met festivals en concerten. Het zaaien van gras is goedkoper, maar duurt ook langer, omdat u afhankelijk bent van de groeisnelheid van gras.

Veldbelijning

Een voetbalveld is maar een simpel grasveld als er geen lijnen en goals op het veld staan. De belijning is cruciaal voor het kunnen voetballen volgens de regels. De belijning geeft aan wat het speelveld is, waar de keeper de bal in zijn handen mag pakken en waar de middellijn van het veld is. Deze lijnen worden tijdens een wedstrijd regelmatig gebruikt om te bepalen of iemand buitenspel loopt (middellijn), een penalty of vrije trap verdient (zestien meter gebied) en of alle spelers voldoende afstand houden bij het nemen van een penalty (cirkelboog). Of u nu voor een kunstgrasveld of natuurgrasveld kiest: de belijning van het voetbalveld is altijd hetzelfde. De verhoudingen kunnen enigszins van elkaar verschillen, omdat er geen vaste afmetingen zijn, slechts minima en maxima.

Andere attributen

Nu het veld voorzien is van belijning kan er nog geen wedstrijd op gespeeld worden. Uiteraard wordt een voetbalveld ook voorzien van twee goals, vier cornervlaggen en als u van plan bent om in de avond te gaan voetballen is veldverlichting ook een vereiste. Met twee dug-outs zorgt u ervoor dat wisselspelers en technische staf tijdens de wedstrijd (beschut) kunnen zitten. In principe heeft u nu alles om een voetbalwedstrijd te spelen. Voor het gemak gebruiken amateurclubs een vangnet, zodat de bal niet om de twee minuten in de bosjes belandt. Met twee grote vangnetten achter de goals worden afzwaaiers opgevangen. Omheining rond het veld, eventueel voorzien van reclameborden, zorgen ervoor dat toeschouwers niet zomaar het veld op kunnen lopen. Een bijkomend voordeel voor de voetballers: de bal rolt niet iedere keer tientallen meters verder.