Om goed te kunnen sporten in een gym- of sportzaal is het belangrijk dat de ruimte aan een belangrijke punten voldoet. Dit draagt niet alleen bij aan het plezier en het optimaal presteren van sporten of leerlingen, maar ook aan regels die voor bepaalde sporten gelden. Het aanleggen en inrichten van een gymzaal is in ieder geval een nauwgezette taak. Hoe dat precies in elkaar steekt leest u in dit nieuwe blog.

Kwaliteitsmateriaal

Met name in een gymzaal, waar jonge leden of scholieren komen om te gymmen en te sporten, is het belangrijk dat de materialen een goede kwaliteit hebben. Dit houdt in dat klimrekken op een veilige manier geplaatst kunnen worden en dat er voldoende veiligheidsmatten voorhanden zijn om onder toestellen te plaatsen. Veelgebruikte materialen in een gymzaal zijn bijvoorbeeld rubber, (dik) katoen, schuimrubber of ander soort schuim om vallen te verzachten. Ook is de vloer van een gymzaal doorgaans van een verende PVC-vloer of vlak hout met elastische eigenschappen.

Wat zijn de eisen?

Dit klinkt als een open deur, maar is het zeker niet. Voor welke doelgroep is de gymzaal bedoelt? Sporten er alleen kinderen of biedt de gymzaal ook sportfaciliteiten voor ouderen en gehandicapten aan. In dat geval moeten er ook voor deze doelgroepen passende voorzieningen worden aangelegd. Ook wanneer er bepaalde eisen, bijvoorbeeld vanuit de gemeente worden gesteld, dient u daarvan altijd op de hoogte te zijn. Mogelijk heeft u hier bepaalde vergunningen voor nodig.

Belangrijk: de belijning

Misschien wel een van de kenmerken van een gym- of sportzaal is de belijning. De lijnen (vaak in verschillende kleuren en patronen) worden gebruikt voor verschillende sporten. Zo kunnen korfballers zien waar ze hun korf moeten plaatsen, weten voetballers tot waar het veld loopt en kan men tijdens een potje volleybal zien of de bal binnen of buiten is. Om te zorgen dat de belijning opvalt, wordt er daarom voor verschillende kleuren gekozen. Aangezien sporten een echte contactsport is en de vloer van een gymzaal doorgaans intensief gebruikt wordt, moet ook de vloer tegen een stootje kunnen. Daarom is de belijning strak en van slijtvast materiaal. Ook moeten de lijnen contrasteren met de ondergrond, zodat ze beter zichtbaar zijn.

Voldoende materiaal

Om goed te kunnen sporten moet er natuurlijk passend sportmateriaal in de gymzaal aanwezig zijn voor diverse sporten. Kies daarom altijd voor kwaliteit over kwantiteit. Dit komt ook de veiligheid in de sport- of gymzaal uiteindelijk ten goede.

Hulp bij het inrichten van de gymzaal

Uiteraard is het niet aan te raden om een volledige gymzaal op eigen houtje aan te leggen. U kunt dit dan beter ook overlaten aan professionals. Met name nauwkeurige zaken als veiligheid (brandbeveiliging, dubbel glas), maar ook de belijning kunt u door een professional uit laten voeren. Zij hebben doorgaans een beter beeld of visie op het ontwerp en kunnen u daarmee zelfs helpen.