Tijdelijke markering, wanneer u langs wegwerkzaamheden rijdt is het niet te missen. De gele belijning geeft aan dat er een tijdelijke wijziging in de verkeerssituatie is aangebracht. U ziet dit voornamelijk bij situaties waarbij een wegstrook is afgesloten, waardoor verkeer over een andere baan moet worden gestuurd. Voor de tijdelijke markering wordt een andere verf gebruikt dan voor permanente markering. Dat heeft meerdere redenen. In dit blog leest u meer over het nut van tijdelijke markering en de verschillen tussen tijdelijke en permanente markering.

Verschil tussen tijdelijke markering en permanente markering

De tijdelijke markering heeft duidelijk een ander doel dan permanente markering. Tijdelijke markering wordt gebruikt om een tijdelijke wijziging in de verkeerssituatie zichtbaar te maken. Na het afronden van de wegwerkzaamheden moet de tijdelijke markering verwijderd worden en moet nieuwe permanente markering aangebracht worden. Als wegelijnbedrijf heeft Markeer ervaring met verschillende soorten wegenverf. We weten dan ook als geen ander dat we altijd moeten streven naar de meest duurzame vorm van markering. Met speciale wegenverf, zoals thermoplast, zorgen we ervoor dat de witte belijning wel vijf jaar of meer meegaat. Maar bij tijdelijke markering is dit juist niet de bedoeling. De markering moet lang genoeg blijven zitten, omdat sommige werkzaamheden wel jaren duren, maar vooral belangrijk: de tijdelijke markering moet eenvoudig verwijderd kunnen worden.

Waarom wordt er gekozen voor gele markering?

Tijdens wegwerkzaamheden met tijdelijke markering wordt altijd gebruik van gele markering. Waarom is dat? Dat heeft te maken met de Europese richtlijnen die voorschrijven dat alle landen in de Europese Unie dezelfde markeerkleuren gebruiken. Wel zo prettig voor verkeer dat de grens overgaat. De richtlijnen bepalen dat permanente markeringen wit moeten zijn en tijdelijke markering moeten geel zijn. Vandaar dus de gele markering. Naast de kleur zit er ook in het verschil in de samenstelling van de verf. De tijdelijke markering is zo ontworpen dat deze eenvoudig verwijderd kan worden als de wegwerkzaamheden klaar zijn. Omdat de doorstroming van het verkeer niet teveel verhinderd mag worden, is iedere minuut oponthoud een teveel, zeker op drukke locaties. Hoe sneller de tijdelijke markering verwijderd wordt, hoe beter het is.

Uw specialist voor het aanbrengen van markeringen

Heeft u een wegenlijnbedrijf nodig dat u kan helpen door markeringen aan te brengen? Wegenlijnbedrijf Markeer is dé specialist op dit gebied. Met meer dan 50 jaar ervaring in markeringen kunnen wij u ondersteunen door verschillende diensten te leveren. Bel of neem contact met ons op om te bespreken welk markeringsmateriaal geschikt is voor uw situatie.