Bij het aanbrengen van wegmarkeringen heeft u meestal een middel nodig dat meerdere jaren blijft zitten, ook bij hoge verkeersintensiteit. Maar in andere gevallen kunt u ook een goed reden hebben om een toepassing te verkiezen die minder lang blijft zitten, omdat u bijvoorbeeld een tijdelijke markering nodig heeft vanwege wegwerkzaamheden. Welke verf gebruikt u het best bij het aanbrengen van wegmarkering? U leest het hier.

Wat voor soort wegmarkering wilt u aanbrengen?

Veel mensen denken dat er uitsluitend verf gebruikt wordt om wegmarkeringen aan te brengen, maar dat is helemaal niet waar. Verf is namelijk niet het meest geschikte materiaal bij verkeersintensief gebruik. U zult het vast wel gemerkt hebben, wanneer u met uw auto over wegmarkering rijdt voelt of hoort u de rillingen die de markeringen veroorzaken. Dat komt omdat deze markering vaak vrij dik aangebracht wordt in de vorm van thermoplast, koud plastic of sprayplast.

Waarom geen verf gebruiken?

Vaak wordt er dus niet voor verf, maar voor andere materialen gekozen om wegmarkeringen aan te brengen. Dit heeft een aantal redenen, waarvan verkeersintensiteit de belangrijkste is. Verf blijft namelijk niet goed zichtbaar als er dagelijks veel verkeer overheen rijdt. Na een jaar moeten de lijnen weer opnieuw geverfd worden en dat levert veel verkeershinder en onnodige kosten op. De bovengenoemde materialen zijn slijtvaster en kunnen dus meer verkeer aan, zonder dat ze zichtbaarheid verliezen. Ook kunnen deze vormen van markeringen beter reflecteren, door er reflecterende materialen in te verwerken. Deze markeringen worden namelijk relatief dik aangebracht, dus kunnen reflecterende parels met een doorsnee van enkele millimeters in de markering aangebracht worden. Verf wordt wel gebruikt als de markering slechts tijdelijk nodig is, zoals de gele lijnen die u ziet tijdens wegwerkzaamheden. Ook kan verf gebruikt worden om markeringen aan te brengen die niet zo zwaar belast worden.

Vraag een specialist om advies

Welke verf het meest geschikt is voor uw situatie hangt dus sterk af van een aantal factoren. Er is geen oplossing die altijd de beste keuze is, want daarvoor zijn de toepassingen te uiteenlopend. U kunt het best contact opnemen met een wegenlijnbedrijf dat ervaring heeft met het aanbrengen van markeringen in verschillende situaties. De specialisten van zo een bedrijf kunnen u precies vertellen welke materialen het meest geschikt zijn voor uw opdracht en welke beperkingen bepaalde materialen zullen hebben. U kunt het bedrijf vervolgens ook inschakelen om de markering aan te brengen, dit zal het beste resultaat opleveren.