Iedereen heeft wel te maken gehad met belijning of markeringen. Deze komen niet enkel en alleen voor op de weg. Een magazijn staat ook vol met belijningen. De reden hiervoor? De veiligheid van medewerkers en anderen zoals chauffeurs, klanten of leveranciers waarborgen. Door middel van lijnen en markeringen weet iedereen wat de regels in een bepaald gebied zijn. Belijningen van een magazijn horen vastgelegd te zijn in een verkeersplan. Zonder regels kunnen gevaarlijke situaties ontstaan. Markeringen en belijningen proberen dit te voorkomen. In dit artikel leest u wat de richtlijnen zijn voor belijning in een magazijn.

Zorg dat een verkeersplan is opgesteld

Om de veiligheid en regels van een magazijn te kunnen handhaven is het opstellen van een verkeersplan met belijning eigenlijk noodzakelijk. Het is namelijk nodig om zo aan de Arbo-wetgeving te voldoen. In het verkeersplan legt u schriftelijk vast wat de verschillende belijningen betekenen. Belijningen kunnen zich bijvoorbeeld onderscheiden door het gebruik van kleuren. In onderstaand overzicht ziet u wat een kleur kan aanduiden in een magazijn:

  • Blauw: Werkgebieden
  • Wit: Opslaggebieden
  • Geel: Rijpaden
  • Groen: Voetpaden
  • Rood: Afbakening brandpreventiemiddelen

Hiernaast moeten er ook hekken of belijning geplaatst worden op plekken waar veel mensen in en uit bewegen. Denk hierbij aan een kantine, kantoren of ander gezamenlijke ruimtes. Belijning kan tevens aangebracht worden op gebieden waar zowel gewerkt wordt als gereden wordt met transportmiddelen. Dit kan gevaarlijke situaties veroorzaken als deze niet goed op elkaar zijn afgestemd. Wat ook van belang is, is dat voetgangers alleen toegang hebben tot gebieden die zijn aangegeven met belijning en tekens als werkgebied of voetpaden. Zorg dat iedereen toegang heeft tot alle regels en betekenissen van de belijning in het magazijn. Hang bijvoorbeeld een document op, op een plek die voor iedereen toegankelijk is.

Voordelen van belijning magazijn

Veiligheid verzekeren staat altijd voorop. Naast een stuk meer veiligheid helpt belijning ook voor een optimale indeling van het magazijn. Ieder vlak, kleur of lijn heeft zijn eigen kenmerken en sturen alle bewegingen de juiste kant op. Zo weet iedereen waar hij/zij aan toe is. Dit zorgt voor een betere werkomgeving. Bij Markeer weten we precies hoe wij een magazijn zo optimaal mogelijk kunnen indelen met behulp van belijning en alle andere factoren zoals veiligheid kunnen aanbrengen.

Belijning aanbrengen in uw magazijn?

Schakel dan de hulp van een professional in. Markeer denkt graag met u mee over de beste indeling van uw magazijn en wij delen onze kennis. We denken in oplossingen en hopen zo gezamenlijk uw magazijn te voorzien van belijning of andere markeringen. Voor vragen of prijsopgaven voor het belijnen van uw magazijn kunt u gerust contact met ons opnemen.